Tak sobie pomyślałam, ponieważ uwielbiam piec, że od czasu do czasu będą się pojawiały na blogu przepisy na różne słodkości - wszystkie przepisy będą poukładane w zakładce Cukiernia pod nagłówkiem. To teraz przyznać się, kto chciałby zostać cukiernikiem? :)
Dziś przepis na: Ciasto Rafaello
SKŁADNIKI NA CIASTO
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, wykładamy na blachę posmarowaną olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C około pół godziny. Na takie ciasto można wyłożyć dwa rodzaje mas: rafaello lub wytrawną czekoladową. Ja wybrałam tą pierwszą ale na samym końcu podam wersję "wytrawną" dla zainteresowanych :)
SKŁADNIKI NA MASĘ RAFAELLO
500 ml śmietanki 30%
2 tabliczki białej czekolady
3 paczki bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
10 dag wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE MASY
Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z niewielką ilością śmietanki, studzimy, następnie wlewamy resztę śmietanki, mieszamy i czekamy do momentu aż masa będzie chłodna, lecz nadal płynna. Ubijamy mikserem na sztywno ze "Śnieżką". Wsypujemy wiórki, delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto po jego ostygnięciu. Można posypać wierzch również kokosem, bądź płatkami migdałowymi. Pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce najlepiej na całą noc.
SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ
500 ml śmietanki 30%
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
10 dag sparzonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek (niekoniecznie)
1 czubata łyżka kakao
1/2 szklanki mleka
1/2 budyniu śmietankowego lub waniliowego
PRZYGOTOWANIE MASY
W podgrzanej śmietance rozpuszczamy czekoladę, cukier i kakao, po czym ją zagotowujemy. Do gotującej się śmietanki powoli wlewamy mleko połączone wcześniej z proszkiem budyniowym, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze przez chwilę na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Łączymy z orzechami, ewentualnie rodzynkami, uważając na to, by masa nie stała się zbyt słodka. Po ostygnięciu wykładamy na ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stwardnienia masy.
SMACZNEGO! :)
Ciasto było szybkie w przygotowaniu, przepyszne i bardzo słodkie, więc nie polecam dodawania większej ilości cukru, niż jest napisane w przepisie :)
Koniecznie się pochwalcie czy Wam smakowało! :)
no kurdeee, ja tu chcę przejść na dietę a Ty z takimi pysznościami wyjeżdżasz! jeny, ale mi zrobiłaś na to apetyt! musze sobie wpisać ten przepis do mojego zeszyciku kucharskiego :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam :( btw. sprawdź fejsa :D
Usuńojej! muszę spróbować! :) kit z dietą :D
OdpowiedzUsuńraz na rok można! :D
UsuńTAK APETYCZNEI WYGLADA MNIAM
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda,super przepis!
OdpowiedzUsuńBoże, aż mi ślinka cieknie :P :)
OdpowiedzUsuńTeż się śliniłam do przepisu w książce :D
UsuńMmmm, zaśliniłam laptopa :D
OdpowiedzUsuńHaha, to teraz pozostaje je tylko zrobić :D
UsuńAle tu u Ciebie świetnie!:)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi zupełnie inaczej ciasto Rafaello. Może kiedyś pochwalę się przepisem...:)
o, przepis napewno się przyda, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada:) bede musiala kiedys wyprobowac przepis..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Apetycznie wygląda ;) Ja robię jeszcze ciasto Rafaelo z likierem kokosowym i spirytusem :)
OdpowiedzUsuń